Agenda llatinoamericana 2012, pel bon viure i el bon conviure: Sumak Kawsay

Estàndard

Ahir vaig anar a buscar l’Agenda Llationamericana http://latinoamericana.org/ , que aquest any en fa 20! Primer de tot m’ha fet recordar que un any més, tornem a ser setembre, un mes que tot i ser el que fa 9 sol convertir-se en el primer de l’any. Quan la majoria de persones endeguem nous projectes engrescadors, retornem de les vacances regeneradores i encara tenim a flor de pell l’aprenentatge que s’adquiereix aturant la roda de la rutina.

Aquest any  l’Agenda es dedica a la utopia indígena del “Bon viure”, Sumak Kawsay, en quítxua, que es combina amb el sempre necessari “Bon conviure”. Jose María Vigil recull l’esperit de l’agenda d’enguany a la introducció: “Buen vivir que no es la vida insolidaria, ni el vivir mejor de la acumulación o del progreso indefinido a cualquier costo. Buen Vivir que puede llevar en buena parte al decrecimiento, a la vida “natural” a la sobriedad para que todos puedan también vivir bien. Lo más radical del mensaje que el Sumak Kawsay, aun sin explicitarlo, nos presenta es la necesidad y la urgencia de <cambio sistémico>. Lo que está en juego bajo la temática de todo este debate, es la inviabilidad del sistema actual y la necesidad de esforzarnos por encontrar una alternativa, comenzando sin duda por cambiar nuestras cabezas”

També m’ha fet recordar la inoblidable estància que vaig passar a Sâo Felix do Araguaia amb la inspiradora presència i companyia del Pere Casaldàliga.

Escoltar-lo sempre és una lliçó d’humiltat, afecte i fermesa. Podria recollir moltes grans frases del Pere, però ara n’hi ha dues que em vé molt de gust recordar:

– Si ajudo un pobre em diuen sant. Si demano els motius de la seva pobresa, em diuen comunista

I una per no oblidar, que sempre que pot diu ben alt:

– El capitalisme és pecat!

A l’enllaç trobareu alguns dels punts de venda de l’Agenda http://www.llatinoamericana.org/2010/cat/punts-venda.asp Per les manresanes, podeu anar a la botiga del Comerç Just.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s