Desventures i esperances els primers dies de negociacions

Estàndard

Han passat moltes coses des que dilluns van començar les negociacions cap el Tractat sobre el d’Armes. Bé tècnicament no van començar dilluns, perquè les discussions sobre quin és el reconeixement que hauria de tenir Palestina en les negociacions va impedir-ho. Alguns països pressionaven pel seu dret a tenir un seient com a estat de ple dret (tenint en compte, a més, que hi ha no-estats -UE- o estats no membres de l’ONU -Vaticà- que sí que hi tenen dret). Aquesta proposta, com és d’esperar, no va ser molt ben rebuda per Israel i el procés es va estancar.

Per donar la benviguda a les negociacions, vam deixar clar el nostre posicionament

Per donar la benviguda a les negociacions, vam deixar clar el nostre posicionament

Va ser una situació controvertida i interessant per veure les diferents reaccions. Clarament, no es pot culpar la causa palestina de fer posposar les negociacions, i menys en el context de l’ONU on s’ha sistemàticament posposant els seus drets i inoperant davant l’incompliment flagrant de les resolucions de l’ONU per part d’Israel. Però sí que és cert, que després dels anys d’esforços per aconseguir que aquestes negociacions siguin una realitat, és una mica desesperant veure que el temps per aconseguir el tractat es va esmunyint. Especialment per dos motius, el primer és que malauradament és més que improbable que aquesta aturada a les negociacions hagin ajudat d’alguna manera a la causa palestina i, en segon lloc perquè qui està beneficiant-se de la situació són els països menys favorables a l’assoliment d’un Tractat d’Armes.

A part de les desventures, però, també hi ha hagut moments molt emotius i esperançadors. El primer va ser el dilluns 2 de juliol, quan, per donar la benvinguda vam fer una acció davant de l’ONU per fer explícita la urgència del tractat i la bogeria que actualment cada minut una persona mor a causa de la violència armada i que el mateix minut es fabriqui una nova arma. L’acció va tenir molt ressò mediàtic, va sortir a la CNN, BBC, Al Arabiya, AFP i  EFE, entre molts altres. En alguns diaris recollint declaracions meves i tot! El dia següent vam viure un dels moments més emocionants, que va ser l’entrega al Secretari General de les Nacions Unides Ban Ki Moon de més de 620.000 firmes demanant un Tractat d’Armes sòlid. D’aquesta manera la societat civil hem deixat clar que nosaltres hem fet els deures, i que ara els toca els governants fer els seus. En rebre les peticions Ban Ki Moon, va reconèixer el paper de la coalició Control Arms per liderar el camí cap a un futur més segur. A veure si ens segueixen els líders, doncs.

Una imatge pels incrèduls: Sí, sóc a les Nacions Unides!

Una imatge pels incrèduls: Sí, sóc a les Nacions Unides!

I ahir, 4 de juliol, dia de la Independència als EUA, tampoc vam tenir dia lliure, hi ha molta feina per endavant i vam aprofitar per debatre documents. També és interessant viure les discussions tècniques, que poden semblar nímies i fins i tot una pèrdua de temps, però que poden ser determinants en l’estratègia per incidir i fer que el tractat que resulti d’aquestes negociacions sigui sòlid i vinculant. Els matisos entre transfers, transactions i transshipments poden marcar la diferència.

Aquí el temps es preciós, perquè es viu com el moment històric que és. Cada dia arriben persones  d’arreu del món amb històries personals brutals i que uneixen esforços per un mateix objectiu. Aconseguir el màxim d’aquesta oportunitat.  I enmig de tot això, aquí estic jo. Aprenent moltíssim d’aquesta valuosa oportunitat i fent una mica de tot, portant els comptes de Facebook, Twitter, Flickr, Posterous… ja hi sou?? si no, a què espereu?! Buscant i compartint històries interessants i cobrint els actes que atapeeixen les agendes. I fins i tot m’he estrenat com a maquetadora i editora del newsletter que entreguem als diplomàtics. I tot això en tres dies així que… ja veieu que les jornades són molt llargues aquí. I que així segueixi!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s